Utvärdering av hampan

Hampa i hönshuset (Hönan är av rasen Plymouth Rock)
Hampa i hönshuset (Hönan är av rasen Plymouth Rock)

Nu har det gått 14 dagar sedan jag bytte ströbädd hos hönsen. Det nya ströet jag använt mig av är Granngårdens hampaströ. En bal kostar 119kr, de var felmärkta i butiken därför skrev jag sist och att de kostade 149kr men det gör de alltså inte. Enl. etiketten på balen har hampan god uppsugningsförmåga, dammar inte och räcker länge. Stämmer då detta?

Jag jämför nu enbart med kutterspån.

+ God uppsugningsförmåga- Ja absolut! Jag har vattenautomater som består av hinkar med vattennipplar. Nackdelen med dem är att det blir söl under dem men jag ser en ENORM skillnad med detta strö. Tidigare har jag fått ta spaden och skotta loss en stor kaka blött spån under hinkarna, nu fanns där knappt något fuktigt strö alls. Jag krattade lätt ihop det med en liten barnkratta i plast.

+ Dammar inte – Ja, det stämmer! Visst dammade det lite nu när jag skulle sopa ihop det men i vanliga fall brukar jag göra korsdrag i hönshuset då jag städar och ändå blir det Londondimma så att jag måste springa ut och hämta frisk luft i mellan åt. Något sådant dammoln blev det inte. Till nästa gång får jag spola av väggarna också så kan jag se om det dammat mindre under tiden.

+ Räcker länge – Hmm, ja kanske! Nu bytte jag efter lika lång tid (14 dagar) visserligen hade jag kunnat ha det längre om man ser till fukten men det börjar ju lukta efter ett tag.

– Lukten – Ja, det luktar mer ”naturligt”. Kutterspånet luktar underbart och härligt, som ett litet hyvleri de första dagarna. Spånet döljer lukten från hönsskiten. Det gör inte hampan. Hampan lukar nästan inget och doften av ”hönshus” känns redan efter ett dygn. Inte fränt men ändå. Efter ca en veka däremot så skulle jag vilja påstå att hampan gör att det luktar mindre, det antar jag beror på att hampan är torrare. Så första veckan – Andra veckan + på luktfronten.

Vad tycker hönsen då? Ja, det är ju en bra fråga. Får jag gissa så gillar de hampan, den är till färgen mer blandad och mer lik marken utomhus. De sprätter runt den och verkar picka i sig småbitar. Att det är torrare under fötterna gillar de också, framför allt mina små kortbenta seramor och benbefjädrade silkeshöns. Jag utgår också ifrån att de gillar att slippa terpentinångorna men jag kan tyvärr inte se någon ökad äggläggning. Snarare tvärt om 🙁 Men det tror jag beror på att iaf en av dem börjat ruva sedan tog jag också bort några tuppar för 14 dagar sedan och därav min enda dalska pärlhönetupp och sedan dess har mina dalska pärlhöns inte värpt många ägg. Kanske straffar de mig :S Men jag räknar med att det kommer ett helt gäng nya tuppar nu med kycklingarna som är en vecka. Det blev 13 stycken 🙂

Hink med vattennippel
Hink med vattennippel

Hur det sedan fungerar vid gödsling det får vi se längre fram i sommar.