Vad är det egentligen han säger??

http://atlplay.nu/video/arlachefens-rad-till-sveriges-mjolkbonder/
http://atlplay.nu/video/arlachefens-rad-till-sveriges-mjolkbonder/

Råkade klicka på ett av ATL`s klipp som florerade på facebook. Det visade sig att det var Arlas ordförande som listade tre råd som han ville ge till Sveriges mjölkbönder i dessa kristider. För Er som vill kolla kommer länken här:

http://atlplay.nu/video/arlachefens-rad-till-sveriges-mjolkbonder/

Men vad är det han säger??

Rår nr 1

Pruta mer. Försök göra något åt det du faktiskt KAN påverka. Arlas priser kan du inte påverka trots att du är delägare men priset på ex drivmedel eller foder kanske du kan pressa lite om du bara anstränger dig.

Råd nr 2

Se över ditt social nätverk. Kanske finns det fler grannar utöver dem du redan utnyttjar till bristningsgränsen som kan hjälpa dig ytterligare. De nära och kära som inte redan gör allt de kan för dig kanske går att övertala att utföra lite gratisarabete, eller så kanske grannen har en traktor som du kan låna som ersätter din trasiga till krisen är över.

Råd nr 3

Gör en riktig djupanalys av ditt nätverk. Kanske finns det någon avlägsen släkting som kan det här med bokföring. Kanske kan hen dribbla lite med siffrorna eller så kanske hen iaf kan ställa upp och jobba lite gratis. Eller så stötte du ihop med en banktjänsteman då du senast (5 år sedan) var på krogen, kanske kan hen se till att du får frysa dina amorteringar.

Du får ursäkta mig Åke Hantoft men det är ju seriösa entreprenörer vi pratar om här. De här råden känns ju som de man ger till en UF-företagare i uppstarten.

Åke säger att de här tre råden har hjälpt honom och i klippet syns hans verksamhet i bakgrunden, vilket gör att det hela känns ännu mer tröstlöst. Åkes gård ser jättefin ut men där står ett par hundra djur.

Slutsats

Utnyttjar du precis allt och alla maximalt och samtidigt hakar på stordriftstänket då KAN det möjligtvis funka.

Nä, tror jag ska gå helt mot strömmen och utöka min lilla Highland-besättning med några Dexters. När sedan hela jordbrukssystemet rasat och Putin klampar genom Sverige i sin jakt på den Norska oljan så ska jag försörja Siknäsarna med prima mjölkprodukter.

http://www.lantbruk.com/lantbruk/korna-som-bara-ar-en-tvarhand-hoga
http://www.lantbruk.com/lantbruk/korna-som-bara-ar-en-tvarhand-hoga