Vaktelägg i stället för kortison

Vaktelägg, bättre än pulmicort, bricanyl och antihistamin? Vissa förståsigpåare menar nämligen att 5 vaktelägg om dagen kan bota astma och allergier. Det låter väl inte tokigt va?

Vaktelägg
Vaktelägg

För några veckor sedan kläcktes våra första vaktlar och exakt 6 veckor senare kom det första lilla spräckliga ägget. Jag budade hem ytterligare några ägg från andra linjer och kläckte fram ett par stycken till. Fram tills igår fick vi ca 5 ägg om dagen från vaktlarna. Jag vet inte exakt hur många tuppar vi har då tuppar och hönor är väldigt lika, men tupparna ”galer” så jag funderar på att köpa ringar och märka dem.

Vad hände i går då, jo, då vi öppnade ytterdörren så satt det en mycket stolt katt utanför med en halvdöd vaktel framför sig. Dörren till vaktlarnas bostad hade blåst upp och då hade kattrackarna hunnit dit och förmodligen tagit var sin samt skrämt iväg ytterligare en som inte gick att finna.  Den halvdöda vakteln förkortade jag lidandet på och sedan fick ungarna begrava den. Det kändes inte aktuellt att grilla den då halva nacken var uppäten. Nä, fy, katterna fick skäll efter noter. De har ju varit så snälla med hönsen och deras kycklingar men antagligen så är det storleken på vaktlarna samt att det inte finns någon respektingivande tupp i närheten som gjorde att de inte kunde behärska sig.

Nu har jag därför samlat ihop alla ägg jag hade för att lägga in i kläckaren. Ska vi kunna bota våra allergier så gäller det ju att vi kommer upp i lite volymer.

Vaktlarna ser ut lite som ripor. Jag har en kritvit som verkligen ser ut som en liten ripa. De är lite rundare i formen än en höna och rätt korta på benen. De gillar att krypa in och gömma sig i sin riskoja och äggen lägger de lite var stans. Jag gillar verkligen att de börjar värpa redan efter 6 veckor, det blir liksom bra utdelning fort.

En vaktel ryms enkelt i handen och de är ganska nyfikna och närgångna om man sitter en stund hos dem. Ska passa på att kläcka ytterligare några hönskycklingar så jag lägger i de äggen ikväll i kläckaren och väntar ytterligare något dygn innan jag lägger i vakteläggen då de inte behöver ruvas lika länge. Så om 20 dagar ungefär är det nya vaktelkycklingar på gång om allt går som det ska 🙂