Vaktlar och deras magiska ägg

För ganska exakt 20 dagar sedan budade jag hem några vaktelägg på en äggauktion. Jag har aldrig tidigare haft vaktlar. Däremot har jag läst om dem. När äggen kom (tror det var 18 st) så var 3 st redan trasiga. De andra var väldigt skitiga och för bästa kläckresultat ska man inte tvätta äggen innan man lägger in dem i kläckmaskinen. Men jag hade redan en omgång hönsägg i kläckaren och det kändes verkligen som att utmana ödet med smittor om jag skulle ha lagt in dem så som de såg ut, så jag tvättade dem rätt rejält i varmt vatten, gnuggade med papper och doppade i virkon (antibakteriellt). Under den här processen hade jag sönder ytterligare 2 ägg men resterande ägg lade jag in tillsammans med hönsäggen. Hönsäggen kläcktes efter ett par dagar och jag var övertygad om att de stora kycklingarna skulle klampa sönder vakteläggen men det gick bra. Mina förväntningar har med andra ord varit minimala då det gäller de här äggen men så idag, 18 dagar efter det att jag lagt in dem i kläckaren kom det 5 humlestora kycklingar. I skrivande stund ser det ut att kunna komma en eller två stycken till.

När man plockar upp dem känns det nästan som att hålla i en lite groda som krälar runt. Vaktlar är hönsfåglar men tillhör en egen art. De har en väldigt kort livscykel. Till skillnad från en höna som kan bli 15 år gammal så blir vaktlar sällan så gamla som 2 år. De blir könsmogna redan vid 6 veckors ålder och lägger då sina första ägg. Vanligtvis lägger vaktelhönan nästan ett ägg om dagen fram till sin död.

Mest troligt kommer jag bli tvungen att bygga en voljär åt dem till sommaren då de tydligen inte ska vara lika smarta som vanliga höns, de kommer tydligen inte hem om kvällarna om man släpper ut dem på morgonen.

Äggen sägs ha näst intill magiska medicinska egenskaper. De ska innehålla ett väldigt väl sammansatt protein, unika och livsviktiga vitaminer och mineraler. Vakteläggen ska vara speciellt bra för dem som lider av olika typer av allergiska sjukdomar. Somliga påstår till och med att vaktelägg kan bota astma. Jag hoppas verkligen att vi får de här små parvlarna att överleva och att vi får börja äta deras ägg innan våren så att vi slipper hösnuva och pollenallergi  😉

Själva vaktlarna kan man såklart också äta. Det är väl något vi får testa om sisådär 6 veckor då vi med säkerhet vet vilka som är hönor och tuppar. Parmalindad smörstekt vaktel låter väl inte så tokigt va?!