Välj fast tvål!

Fast gettvål
Fast gettvål

Fast eller flytande tvål? Ja, jag ska erkänna att vi länge använt oss av flytande tvål på praktisk pumpflaska. MEN den flytande tvålen innehåller mängder av onödiga ämnen och främst konserveringsmedel.

Bakterier och mikroorganismer behöver fukt för att kunna leva och utvecklas. I flytande tvål måste man därför tillsätta ämnen som motverkar att otrevligheter börjar gro i tvålen. Har sett i diverse forum här på nätet om folk som tipsar om hur man kan riva fast tvål och blanda ut den själv med vatten. Vad man då bör tänka på är att den inte håller speciellt länge och i stället för att göra dig ren i  värsta  bara förvärrar din hygien.

I fast tvål kan det inte bosätta sig ovälkomna figurer, men det finns även en miljömässig vinst med att välja fast tvål och det är minskade transporter. I den flytande tvålen har man tillsatt en massa vatten som då måste fraktas från producent till konsument. I den fasta tvålen är det bara själva tvålen som måste fraktas.

Jag köper en lokalproducerad gettvål som hela familjen använder. Jag har tidigare haft problem med allergi och svullna ögonlock på morgonen, men sedan jag bytte ut tvättkräm, flytande tvål och duschkrämer till den här fasta gettvålen har mina bekymmer försvunnit. Jag förvarar den ovanpå en nagelborste, då slipper man kladd på handfatet. Just den gettvålen på bilden ovan är ”parfymerad” med kanel.

1 Kommentar

  1. Jag har fått kommentarer i sociala medier ang. den fasta tvålen och att den skulle vara ohygienisk. Precis som såpa har RIKTIG fast tvål antiseptiska egenskaper, men ju mer man späder ut tvålen desto bättre trivs bakterier och annan ohyra i den. Man har då att välja mellan mängder av konserveringsmedel och stabilisatorer med långa molekylkedjor eller det faktum att någon annans hudcell kan befinna sig på tvålen (utan möjlighet att utgöra grogrund för bakterier (om tvålen inte badar i en sölig tvålkopp)). Jag väljer såklart alternativet där min tvål KAN ha min egen eller någon annans hudcell på sin yta. Det är det klart bästa miljövalet och sett ur hälsoperspektiv är det helt ologiskt att välja konserveringsmedel och annat jox. Bredvid vår tvål på handfatet har vi faktiskt också en trist tvålpump med flytande tvål till oförstående gäster 😉

Kommentarerna är stängda.