Vanhelgat vilodagen idag

Klövvård, ny ströbädd, hönshusstädning, fiske och grillning. Idag har vi verkligen varit superproduktiva. Söndag innebär alltid mysfrukost, idag tog vi det extra lugnt och såg första halvan av vasaloppet. Det känns rätt skönt att se spektaklet från soffan än om man samtidigt önskade att man var där. Kommer dock aldrig komma i närheten av fintiden 5.21 som jag hade då jag åkte sist och man ska väl sluta när man är på topp 🙂 Efter långfrukosten tog vi en skotertur och testade fiskelyckan samt grillade en korv. Det var inget höjdarfiske och inget höjdarväder direkt så vi avbröt vilodagen.

Bytte om och storstädade hela hönshuset och fyllde upp med torvmix. Det är en blandning av torv och spån som jag köpt på Granngården. Hönsen älskar det, de slängde sig ner och badade på direkten, sedan blir det såklart också fin gödning och jordförbättring av torven. Vi får se hur mycket det dammar. Det ser ut som chokladbollssmet och luktar myra (som i hjortronmyr inte stackmyra).

Mina skräckkycklingar, Cou Nu börjar bli drygt 5 veckor gamla nu. De ser verkligen förskräckliga ut men om man jämför med leghorn-kycklingen som är exakt lika gammal så är det en enorm storleksskillnad. De lär ju dessutom vara lättplockade. Det verkar turligt nog bli en tupp och tre hönor.

Har kläckt lite av varje nu här i vår så att jag ska ha lite unghöns att sälja på Lantbruksmarknaden som blir i Juni i år. Här ser ni en Bresse och en Blommekyckling.

En annan fördel med skräckkycklingarna är att de utseendet till trots är frukansvärt trevliga. Jag har flyttat ut kycklingarna direkt från kläckaren och in till de här 4 bjässarna och de kommer hur bra överens som helst. Annars är man van att äldre kycklingar hackar på de mindre men (peppar peppar) Cou Nu:arna verkar gilla umgänget med minisarna.

Idag klippte vi klövarna på alla tackor, både olammade  och lammande. Jag har velat fram och tillbaka om hur jag ska göra med friseringen av dem men ändå bestämt att det får bli senare i vår, men klövarna var i akut behov av vård så vi gjorde bort det idag. Känns skönt att kunna stryka det projektet från listan. Fyllde också på med ny halm åt både kossor och får. Nu blir det nog soffhäng resten av kvällen. Känns som att vi gjort oss förtjänta av det idag.

2 Kommentarer

  1. Åh så kul med höns! Jag är så sugen på att skaffa någon gång i framtiden 🙂
    Är den som är fjäderlös på halsen pickad på av andra hönor? 🙁

    • Hej Ingrid! Kan verkligen rekommendera höns. De är både trevliga husdjur men det bästa är att få plocka ägg 🙂 Nej, den som är naken på halsen är en Cou nu. Det är en ras som ska se ut så. Förskräckligt fula men väldigt charmiga 🙂

Kommentarerna är stängda.