Var tredje svensk drömmer om landsbygden

Siksjönäs har under den här veckan förvandlats till ett gnistrande julkort. Ett tjockt snötäcke har bäddat in hela landskapet och solstrålarna får var enda snökristall att tindra. Kossorna har rimfrost i pälsen och det enda ljud som bryter tystnaden kommer från snön vilken knarrar gemytligt under deras klövar då de sakta lunkar mellan vattenhon och balhäcken.

Tänk att vi bor såhär, mitt i ett julkortsmotiv.

Lite konstigt är det, att det inte är fler som prioriterar friheten, självständigheten men framförallt allt det vackra som man får på köpet då man bor på landsbygden.

I och med att industrialiseringen satte fart för sisådär 200 år sedan började Sveriges urbanisering. Då behöves människorna i städerna och bara tanken på en lön kunde nog få vem som helst att släppa högaffeln för att börja packa kofferten.

Men nu då? Nu när det snart inte behövs några människor på fabrikerna, varför fortsätter folkvandringen från landet till staden?

I fredags åkte vi till Umeå för att delta vid LRF Ungdoms årsmöte. Efter mötet som hölls ute i Hörnsjö åkte vi in till stan och parkerade i ett parkeringshus. Det var så trångt att jag fick dra in magen och pressa mig mot vår bil för att inte bildörren skulle slå i bilen bredvid. På kvällen åt vi en väldigt välsmakande middag men ljudnivån i restaurangen var så hög att jag fick skrika för att bordskamraten över huvud taget skulle kunna gissa sig till vad jag hade att säga.

Visst tjänar man bra om man hittar ett fint jobb i stan, och visst finns det ett brett utbud av aktiviteter men är det verkligen så otroligt mycket bättre än stillheten och harmonin som man återfinner i de mer glesbefolkade delarna av landet?

Enligt en undersökning som Hermelin Group gjort på uppdrag av länsförsäkringar drömmer var tredje Svensk om ett liv på landet men det är bristen på jobb i glesbygd som gör att drömmen aldrig blir verklighet. Tänk om var tredje svensk skulle få sin dröm uppfylld.

Rikets kostnader för befolkningens psykiska- och fysisk ohälsa stiger men ändå fortsätter vi att centralisera. Statliga verk och myndigheter lägger ner sina verksamheter på mindre orter och politikernas tafatta försök att stimulera tillväxt i gelsbygd är allt annat än seriösa.

Tänk om vi kunde flytta över pengarna som olyckliga människor kostar staten till en så enkel åtgärd som differentierade arbetsgivaravgifter. Då skulle vi skapa stor förändring. Tänk vilken skjuts i rätt riktning vi som redan är företagare här på landsbygden skulle få. Vi skulle kunna göra om våra drömmar till verklighet och därmed också skapa fler arbetstillfällen, och fler företag skulle kunna flytta ut sina verksamheter hit. Tänk vilket lyckligt folk vi skulle bli om fler fick uppleva hur det är att bo i ett julkort.

 

2 Kommentarer

  1. Vad roligt att du hittat hit Annelie, hoppas att du får göra om dina drömmar om landet till verklighet framöver. du har en jättefin blogg 😉 Den lägger jag till 🙂

Kommentarerna är stängda.