Varför ser hönan döende ut?

Såhär års kan hösen se allt annat än fluffiga och fina ut.

Ser dina höns tärda ut beror det mest troligt på att de ruggar, att de gör detta är helt naturligt och nödvändigt trots att det kan se ut som om hönan vore sjuk och håller på att självdö.

Anledningen till att de ruggar är att de behöver byta ut sin fjäderdräkt. Under hönans vanliga värpsäsong går den mesta av energin åt till att producera ägg, och under den tiden orkar hon inte ersätta tappade fjädrar. Fjäderdräkten nöts också både mekaniskt men även av solljuset. Det som vanligtvis händer under hösten när dagarna blir kortare är att de gamla fjädrarna ramlar av och nya växer ut.

Den här hönan har snart gått igenom sin ruggning den här hösten. Som ni ser är nya fjädrar på väg att växa ut. Den här tjocka pipan som fjädern kommer ut ur kallas blodpenna. Skulle den skadas under utväxtfasen är bästa sättet att stoppa blödningen att dra ut stumpen som är kvar.

Blodpenna
Blodpenna

Det dammar extra mycket om hönsen när de ruggar. Dels tappar de fjädrar men skalet på blodpennan liksom faller sönder allt eftersom att fjädern växer och det skräpet ser ut ungefär som mjäll.

Den här hönan har inte börjat rugga än. Hennes fjädrar fungerar ungefär som vårt hår (ett dött material). Skadas en sådan fjäder uppstår ingen blödning.

Fjädrar, höns

Under ruggningen lägger inte hönan några ägg.  Ruggningen är en mycket energikrävande process, inte bara därför att hönan måste producera nya fjädrar utan även därför att hon måste kompensera för att behålla värmen. Vill man underlätta ruggningen kan man alltså se till att ge hönan bra foder (inte bara matrester) och sörja för en dragfri sovplats.

Det är väldigt individuellt hur länge hönsen ruggar, men räkna med att inte få några ägg under ca 6-8 veckor iaf (ibland längre).

Även tuppen ruggar, men från honom saknar man inte några ägg.

Gå därför inte ut nu i höst och slå ihjäl din höna i tron att hon lider av någon smittsam sjukdom utan pyssla om henne lite extra så kommer hon att börja värpa snart igen.

Höna, rugga

 

1 Kommentar

  1. Tack för jättebra inlägg. Skaffade hönor i våras och mycket riktigt trodde jag att min favorit blivit sjuk nu förra veckan. Men då är allt som det ska 🙂

Kommentarerna är stängda.