Varmbädd med prima koskit

 

Varmbänk, varmbädd, täckodling, ja, jag har också hakat på trenden. Inspirerad främst av Skillnadens trädgård http://tidningenland.se/category/bloggar/skillnadenstradgard/

Tanken är att underlätta för naturen på ett naturligt sätt.  Jag har plockat ihop ko-blajjor i hagen. Riktigt prima fin koskit var det här.

Sedan har jag brett ut allt samman på trädgårdslandet. Det blev ett ganska tjockt lager komocka.

Rejält med obrunnen koskit
Rejält med obrunnen koskit

Här har jag odlat både grönkål, blomkål och broccoli i tre år. Det har inte funkat speciellt bra. Det är torrt och magert. Träden suger både vätska och näring från jorden men det är liksom ett trevligt ställe på tomten. Nu är min plan att göra om detta till ett jordgubbsland.

Ovan på denna fina obrunna gödsel bredde jag ut hö. Det ska väl egentligen vara halm men då det är stört omöjligt att få tag på halm här i Norrlands inland så fick det bli hö.

Varmbädd
Varmbädd

Nu ska då gödseln börja brinna och i och med det så ska jorden under värmas upp. Ni vet det gror bättre i värme. Hoppas att själva omrörandet i samband med detta sätter igång processen :-S Funderar på att sticka ner en termometer för att kolla om detta funkar. Känns otroligt spännande.

Tacksam för Ferguson
Tacksam för Ferguson

Då den brunnit en stund så lyfter man av höet och en del av gödsel. Personligen tror jag att jag tar jordfräsen och fräser ner ALL gödsel. Det kan liksom inte bli för mycket av det goda här. Kanske spär jag på med mer jord. Jag skulle vilja få upp trädgårdslandet lite på höjden. Det är bra för att skynda på uppvärmningen ytterligare. Här gäller det att göra vad man kan för att förlänga odlingssäsongen. I skuggan ligger fortfarande snön ganska djup. Jag provade att stampa ner några stängselstolpar idag men gav upp på en gång. Tjälen var bara ett par centimeter under ytan.

Men nu är jag på G med en riktig varmbädd.  Tänker på stora lass av fullständigt lokalproducerade och ekologiska jordgubbar i sommarvärmen. Önska mig lycka till 🙂