Varning för mjölk

Vi har blivit mjölkberoende, gårdsmjölkberoende. Det hela började för ungefär 14 dagar sedan då jag åkte till grannbyn (Laxbäcken) och köpte mjölk för att kunna baka riktigt gott bröd. Vi köpte då lite extra när vi ändå var där och nu är vi fast. Den ohomogeniserade färska mjölken är så fruktansvärt god. Tidigare har jag dessutom förbrukat mängder av laktosfri grädde i min matlagning men nu tar jag bara en skopa överst i mjölkhinken när såser ska kokas eller moset vispas. Tack vare detta kommer vi undan med en lite lägre fetthalt samt att vi slipper tillsatser av karragenan, som annars finns i den laktosfria grädde. Transporterna blir såklart också mindre då mjölken inte behövt ta vägen förbi mejeriet i Umeå.

Mjölk, gårdsmjölk

Men, den här mjölken är ändå försedd med varningstext. Bönderna måste lämna ut information om att mjölken kan innehålla farliga bakterier och de får bara sälja en liten mängd direkt från gården. Folk kan tydligen bli allvarligt sjuka. Själv tänker jag att riskerna med att dricka exempelvis funlight, Coca Cola Stevia eller Red Bull förmodligen är nog så höga, men livsmedelsverket vet väl vad de gör…..

Den varningstext som borde följa med gårdsmjölken är nog snarare att den är starkt beroendeframkallande.

Njuter som ni förstår i fulla drag när jag får gå ut med min mjölkkanna och skopa upp en liter prima lokalproducerad råvara. Nu när det är lov ska vi ta oss tid att dra igång separatorn och se om den fungerar. I tanken har jag också redan en egen mjölkko.

Mjölk, mjölkmått

4 Kommentarer

  1. Intressant det där med att laktosintoleranta fixar ”riktig” mjölk. Har hört fler som påstår det.

    • Ja, jag har också fler i min närhet som påstår att de kan dricka obehandlad mjölk men inte vanlig ”köpemjölk”. Vore verkligen intressant att se någon sorts forskning på området. Utan vetenskapliga bevis har vi ju en tendens att tro att det bara är inbillning annars. Även vi själva som upplever detta.

  2. Det är rena dårskapen ! Det finns det som är mycket mycket farligare än riktig gårdsmjölk.
    Tänker på antibiotika behandlat kött som importeras där smittskyddsläkaren stora bekymmer idag . Livrädda att den ska slå ut penicillinet . I utlandet ( EU land) används dessutom sorter som ej är tillåtna i Sverige.
    Det köper dessutom kommuner in till tex skolor men begär att Svenska bönderna ska följa svenska djurskyddslagar om inte dyra böter . Det är hyckleri tycker jag. I Sverige idag har vi höga hygienkrav vid mjölkning så det här med ehec-smitta är nog närmast obefintlig

    • Ja, jag håller med dig Ninni. Jag tror också att detta med att ”förbjuda” obehandlad mjölk är lite som att sila mygg men svälja kameler. Men förmodligen beror det på att det tar lite längre tid att dö av allt annat vi stoppar i oss. Blir någon enstaka människa drabbad av ehec går det inte att ta miste på. Att det långsamt smyger sig på multiresistenta bakterier ger inte lika tydligt resultat och det är inte lika lätt att spåra ”smittokällan”. Det måste vara därför men visst känns det som en stor skopa dubbelmoral när man ser allt annat ute i butikerna som får säljas i obegränsad mängd och utan varningstext.

Kommentarerna är stängda.