Värpstart i Oktober

Förra veckan var jag ruggigt orolig att vi skulle bli tvungna att köpa ägg. De vuxna hönsen har börjat rugga och unghönsen hade inte börjat värpa ännu. Det gick så långt att vi var nere på ett ägg om dagen. En mycket nervös period (I-landsbekymmer, jag veeeet).  Men som en skänk från ovan släppte mina Maraner sina första ägg.

Maran, ägg, höns, hemägg

Maranerna har hunnit bli nästan 29 veckor gamla, men de brukar vara lite tröga i starten. Höns som är tidiga med sina första ägg kan ibland börja värpa redan vid 20-22 veckors ålder men ofta får man vänta i alla fall 25 veckor.

Maranäggen har en rätt häftig mörk chokladbrun färg. Den mörkbruna färgen sitter bara ytterst i skalet och om man gnuggar äggen med en grov svamp försvinner den. I blå och vita äggskal är färgen homogen rakt igenom (onödigt vetande).

Nu kommer vi mest troligt klara äggförsörjningen över vintern om inget oförutsett händer. Jag har fler unghöns på gång som ska börja värpa när som helst, det känns toppen. Kanske kommer jag till och med kunna sälja några ägg framöver.

Ägg, hemägg, höns

 

2 Kommentarer

Kommentarerna är stängda.