Vårvinter och utomhusmat

Hemgjorda burgare
Hemgjorda burgare

På helgerna äter vi väldigt ofta utomhus. Då är hamburgare lättsamma att steka på. Jag gör mina hamburgare på blandfärs. Tidigare i vinter köpte vi färs från den lokala mjölkbonden som skickat några djur till slakt. Ojoj vilka saftiga burgare det blev av den färsen, men de burgarna har vi redan ätit upp.

I veckan gjorde jag därför burgare på älgfärs. Älgfärsen är väldigt mager och burgare på enbart älg blir lite väl torra. Därför blandar jag i ungefär 30% fläskfärs. Nu har vi bokat upp oss på några smågrisar som vi ska ha i sommar men fram till dess att de blir slaktade får jag vackert köpa färsen på affären. Någon ekologisk fläskfärs finns inte i vår butik men i alla fall svensk. Ska man köpa kött på affären tycker jag det är viktigt att välja svenskt. Våra bönder omfattas av bra regler och det känns ganska tryggt då man väljer svenskt.

Riktigt saftiga och goda burgare kan man göra såhär:

  • Riv ner några kalla kokta potatisar i bunken för KitchenAiden.
  • Knäck 1-2 hemägg i samma bunke.
  • Släng i en skopa ströbröd som du gjort av sparade brödkanter.
  • Riv en lök på rivjärnet och tillsätt.
  • Pressa i 3-4 vitlöksklyftor (ekologiska)
  • Mortla några svartpepparkorn och tillsätt dem.
  • I med lite (eller ganska mycket) örtsalt.
  • Slå över en svätt ekologisk vispgrädde.
  • Använd omröraren till kitchenAiden (inte vispen och helst inte degkroken heller)
  • Blanda runt ingredienserna och låt ströbrödet svälla en stund.
  • Tillsätt älgfärs och fläskfärs. Blanda snabbt. Kör man färsen för länge ”trådar” den sig och burgarna blir sega.

Jag köpte en hamburgerpress av barnen innan jul då de sålde jultidningar. Det är en mycket enkel press från Saga Form. Jag lägger sådant papper/plast som man använder i charken mellan den skivade skinkan och korven.

  • Lägg plasten i pressen.
  • Forma en boll av färsen och placera i pressen.
  • Vik över plasten och pressa till burgaren.
Pressa egna hamburgare
Pressa egna hamburgare

Klara för frysen eller grillen 🙂

Snyggare, godare och bättre än köpta.
Snyggare, godare och bättre än köpta.

Mitt nästa steg mot ännu bättre burgare blir såklart egenproducerad fläskfärs, men jag skulle också vilja testa det ekologiska vaxpapper som Lappland Eco Store säljer. Som ni förstår så försöker jag plastbanta vår vardag och den plast som omger våra livsmedel känns extra viktig att få bort. Just den här varianten av vaxpapper rekommenderas inte till rått kött men jag utgår ifrån att det kommer.

http://www.laplandecostore.se/bees-wrap/bees-wrap-naturligt-och-ekovanligt-folie-brod-xl.html