Vattna inte granen

Nu är det fastslaget en gång för alla. Vatten och socker i julgransfoten är överskattat.

Den 16 december ställde vi in den här granen för att den skulle barra av sig. Granen ingår i en tävling som vi arrangerat tillsammans med Norrskog. Tävlingsdeltagarna har fått gissa hur många barr det är på granen. Tanken är att alla barr ska falla av och därefter ska vi räkna dem (genom att räkna 100 st och sedan väga alla barr). Men det går oerhört trögt för den här granen att tappa sina barr.

Gran, julgran, barr

Idag, den 2 januari hade inte ett enda barr ramlat av och granen ser lika frisk och välmående ut som när den stod i skogen. Efter att jag skakat lite och ryckt i några grenar föll de här barren ner.

Gran, barr

Det är tur att vi avvaktat med att sätta ett datum för när den slutgiltiga räkningen ska vara gjord. Det verkar dra ut på tiden.

Granen som vi har hemma som fått sockerbitar och stått i vatten har barrat en hel del och är redan på väg ut. Nästa år tror jag att vi kör med en torrlagd julgransfot.

Ber att få återkomma igen om ytterligare någon vecka ang avbarrningen.

2 Kommentarer

  1. En gran innehåller vatten när man plockar in den, står granen utan närliggande värmekällor kan den nog leva på vattnet ett tag. Plockar man in en gran där tex. golvvärme / kamin mm. finns så gör granen av med mer energi och vatten behövs för att granen ej ska torka/dö, framförallt om granen ska hålla mer än ett par dagar inomhus. Bästa granen är den som precis blivit huggen och har en ny snittyta innan den placeras i julgransfoten (med vatten) Svalare placering med mindre värmekällor = mindre vatten som dunstar från granen. Varmare rum/mer värmekällor = granens vatten dunstar fortare och därmed barrar fortare om ej vatten tillförs. OBS vissa granar barrar mindre än andra sorter.

    • Ja, det var just detta vi hade i åtanke och placerade därför granen i normal rumstemperatur, men ändå verkar denna inte vilja släppa sina barr. Kan det vara den skogliga atmosfären på Norrskogskontoret mån tro 🙂 ?

Kommentarerna är stängda.