Vedervärdiga prioriteringar

Hälsade på min morfar idag. Han är närmare 90 år och bor på ett av kommunens äldreboenden. Personalen där är verkligen superproffsiga och helmysiga. Det känns som om de verkligen bryr sig om de gamla.  Som de flesta andra har jag dåligt samvete över att vi besöker morfar för sällan, men då man vet att det finns sådan personal på plats blir samvetet lite lättare att bära.

Idag var morfar riktigt dålig, under den timme som jag satt där trodde jag att varje andetag var det sista. En av USKorna kallade på en sköterska och sköterskan gjorde bedömningen att temperaturen på morfar skulle kollas. USKan pinnade iväg för att hämta en termometer och då hon kommer tillbaka ser jag att hon har en rumptermometer i handen och de börjar diskuttera hur de ska kunna vända honom i det tillstånd han befann sig i. Då utbrister jag ”-Men har ni INGEN örontermometer?” (Då mina kidz är risiga tar vi tempen på dem ett par ggr per timme, vi har till och med 2 termometrar utifall att en skulle gå sönder någon gång då affären inte har öppet.)

Sköterskan ser betänksam ut och säger: ”-Jo, jag har faktiskt en på expeditionen”

Jag vet inte om det var av hänsyn till mig eller om det var för att de för en gång skull hade lite tid över som hon gick iväg för att hämta den. Hon var tillbaka efter ett par minuter och 3 sekunder senare kunde det konstateras att morfar hade närmare 39 graders feber.

Jag blir helt paff över att de inte har en örontermometer på varje avdelning. USKan berättar att det beror på besparingarna som de måste använda rumptermometrarna, men att det såklart är mycket trevligare med örontermometrar, dessutom kan de i sådana här fall kolla tempen själva och behöver inte kalla på assistans för att vända den gamle om de haft en örontermometer. De har en örontermometer på ca 40 vårdtagare vilket gör att den termometern i vanliga fall inte används. Ytterligare en ung tjej i personalen ansluter sig och berättar att hon vickat på en annan av kommunens vårdhem och där fanns det också en termometer men på färre vårdtagare så den användes mer ofta.

örontermometer
örontermometer

Ett par hundringar är vad en örontermometer kostar men det har vi inte råd med. De människorna som ligger på våra äldreboenden är de som byggt hela vårt välfärdssystem genom hårt förvärvsarbete, men örontermometrar som vi andra har ett par stycken av har man inte råd med…VAD ÄR DET HÄR?? Kan man inte skippa fikat på några ”viktiga” möten och låta mötesdeltagarna ta med sin egen fralla eller damsugare? Eller kan man inte bara helt och hållet skippa alla tjänsteresor som kommunledningen gör under typ 3 månader och lägga pengarna på något som verkligen gör skillnad? Jag kan faktiskt till och med tycka att man kan låta bli att skotta och sanda inne på samhället om helgerna, låt folket plumsa och halka omkring men ge förtusan personalen på våra äldreboenden lite mer resurser. Eller varför inte, gör som så många förespråkar. FÖRBJUD vinster inom de företag som utför uppdrag åt kommunen. Och nu pratar jag inte om vård- och omsorgsföretag utan om bygg- och anläggningsföretag. Tänk om inte den firma som bygger om kommunens fastigheter får göra vinst, oj oj vad pengar vi skulle tjäna………eller?

Nog handlar detta om felprioriteringar. Jag förstår att man måste ge högt uppsatta tjänstemän inom kommunen höga löner för annars får man ingen som vill ha de jobben, men kan då inte dessa högt uppsatta tjänstemän (och även politikerna) göra…låt säga en veckas praktik på ett äldreboende. Något säger mig att resurserna skulle omfördelas.

Nu är det i alla fall jag som köper en örontermometer till morfar så får han ha en alldelens egen på sitt rum. Situationen blir ju inte speciellt mycket bättre för alla de andra men detta ska jag helt klart ha i åtanke då jag går och röstar i höst.

2 Kommentarer

  1. Visst är de dumt. . Det var Anna-sara som fixade de örontermmetrarna som finns idag för två år sen fanns det Noll!
    Illa många instanser menar på att dom inte är lika exakt som rumptempen.. men jag mena om ja ha 39 eller 39.3.. same shit.. härlig blogg förresten!

    • Ja, jag håller fullständigt med. Någon tiondel hit och dit tror jag inte är sådär jätteviktig då man är 90 år och helst bara vill sova. Det finns miljoner andra saker vi kan spara in på. Och tack 🙂

Kommentarerna är stängda.