Vegan i stan

Blir så trött på vissa veganers tvärsäkerhet över att vi köttätare belastar miljön mer än vad de själva gör.

För att kunna leva som vegan behövs feta och proteinrika grödor, så som: avokado, nötter, soja, kokos, tofu, oliver mm. Till och med mina ungar på 7 och 9 år vet att några sådana grödor går det inte att producera i den här delen av världen. Däremot har vi enorma mängder sly, gräs, örter och ängsväxter. Dessa grödor kan ingen människa leva på, däremot växer de flesta klövdjur så att det knakar på den här födan. Fåren, highlandarna men även de ”vanliga” kalvarna växer och hönsen värper utav bara den just nu.

får, lamm, frufura, åsenfår

Här, där vi bor, här skulle man få problem om man skulle försöka leva som vegan och samtidigt värna om miljön. Man skulle nämligen bli tvungen att importera i stort sett all mat, och hur kan man garantera att kokosoljeproduktionen är miljövänlig och schysst. Det kan bara inte vara mer miljövänligt att importera soja från Brasilien jämfört med att föda upp sitt eget protein hemma på gården. Så sluta upp att påstå att vi måste minska vår köttkonsumtion för miljöns skull. Det vore mer logisk att flytta ut svenskarna på landsbygden och förse dem med några hektar åker- och betesmark, om vi nu ska prata om vad VI kan göra för klimatet.

Men det kan ju vara så att om man är född och uppvuxen i stan så är det inte lika lätt att göra kopplingen. Kopplingen mellan vad som växer här och vem som kan äta det.

Visst kan jag tycka att vi äter lite väl mycket kött och borde dra ner en smula, men det beror på att jag inte är så förtjust i själva slakten. Jag har en personlig relation till alla våra djur och inte är det roligt ta bort dem. Men jag vet att våra djur haft ett bra liv, skulle tro att det är mer än vad man kan säga om många människor som arbetar i och kring odlingarna i Afrika, Sydamerika och Asien.

 

5 Kommentarer

 1. Jag trodde det var allmän kunskap att hampafröna var lösningen på matproblemet som du säger, och det är med uppvuxen i stan så är det inte lika lätt att göra kopplingen. jag kommer ju från landet som så många andra här i vårt avlånga land, och jag vet sedan många år tillbaka att hampfröna innehåller nästan dubbelt mer protein än kött, förutom alla andra nyttiga ämnen som inte köttet innehåller.

  http://greenflowermedia.com/article/20-reasons-why-you-should-eat-hemp-seeds/

  Syftet med denna artikel är att granska den senaste utvecklingen i denna snabbt växande forskningsfält med inriktning på hjärt- och kärleffekter av kost från hampfrö.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/

  Det finns en by i Kina har dom äldsta friskaste människorna i världen tack vare allt hampfrö ätande,och som skryter om att ha gamla människor som är äldre än det globala genomsnittet, och det är inte många som lider av några hälsoproblem.

  Medellivslängden i Bama Yao är långt över 100 år för dess invånare, en av endast fem platser på planeten där människor kan förvänta sig att leva så hälsosamt och så länge.

  http://en.rocketnews24.com/2013/07/29/bama-china-one-of-just-five-villages-with-the-longest-life-expectancies-in-the-world/

  • Tror inte att det är allmänt känt att hampa skulle kunna lösa alla bekymmer. Tror faktiskt att det är ganska få som lever med den övertygelsen. Har läst att hampan skulle vara helt fantastisk att göra textilier av och i stort sett skulle vi kunna ersätta bomull med hampa och på så sätt bli av med mängder av miljöproblem. Men att hampan skulle bli vår nya stapelföda tror jag tyvärr ligger rätt långt bort för de flesta.

 2. Tycker du ska läsa på lite.

  För det första behöver du inte alls importera den veganska födan. Du kan odla mycket i Sverige. Varför tror du att du behöver fett- och proteinrika växter? Det går hur bra som helst att leva på rotfrukter, grönsaker och frukt. Men vill du ha proteinrik mat är bönor ett jättebra alternativ. Du behöver inte importera ett dugg!

  Även om du som vegan bara äter importerat kommer du ändå inte upp i de mängder växthusgaser som boskapsdjuren släpper ut. Den senaste stora undersökningen på ämnet visar att boskapsdjur står för 51 % av alla människoskapade växthusgaser: http://www.worldwatch.org/node/6294 . Idisslande djurs fisar består av metan – en gas som är mycket värre för miljön än koldioxid. Mest koldioxid kommer förresten också från djuren och den mesta importen i Sverige och västvärlden är soja – som används till att föda upp boskap. Bara för att dina djur betar betyder inte det att alla djur gör det. De flesta boskapsdjur i Sverige lever instängda på små ytor och äter importerad soja.

  Det finns cirka 50 miljarder boskapsdjur i världen i dag, majoriteten av dem lever i industrin där de står trångt och äter importerad, kalorität mat. Hur skulle det se ut om människor producerade sitt eget kött och de 50 miljarder djuren skulle gå och beta? Det skulle inte finnas någon skog eller vildmark kvar. Det vet du väl själv som har djur, hur lite du får ut av dem jämfört med hur mycket de äter. Utnyttjar en dem till annat, så som ull och ägg, får en väl ut lite mer, men det går inte på långa vägar jämnt upp med hur mycket de äter. Bara 10 % av det ett djur äter blir till massa = kött. Hur länge håller köttet från ett får din familj mätt? Och hur mycket har det fåret ätit innan det slaktades? Det krävs mycket, mycket mer mark för att mätta en köttätare jämfört med en vegan.

  Andra problem med djurhållning är allt vatten som går åt till att odla det djuren äter plus det de dricker. För att inte tala om all skit som rinner ut i sjöar och hav och övergödslar dem. Ett annat stort problem är att u-länder börjar komma ifatt oss i-länder. Det kommer innebära sådana enorma mängder fler boskapsdjur. Det klarar inte planeten. Tycker det är så himla bra gjort av Kinas regering att gå ut med en konkret plan på hur de ska minska köttkonsumtionen med 50% till år 2030. Hoppas hela världen tar efter! Jag tänker inte gå in på hälsoaspekten eller hur moraliskt fel det är att utnyttja och döda djur, men det är självklart också stora argument mot djurhållning.

  Det är inte bara veganer som är tvärsäkra på att vi är mer miljövänliga än köttätare – det är all forskning som har gjorts på ämnet.

  • Du har en poäng och jag håller med…till viss del. Självklart förstår jag att vi inte kan föda hela jordens befolkning på kött såsom vi gör idag. Men det är heller inte rimligt att odla rotfrukter här för att leva på (har du testat att odla din egen mat? Det har jag) Självklart måste alla minska vår köttkonsumtion. Men nog skulle vi kunna leva rätt gott på vad jordarna har att ge här i Sverige om vi hade vett att nyttja den rätt. Jag försvarar inte köttindustrin i Brasilien utan förespråkar småskaligt. Här i kring där jag bor ser vi hektar efter hektar som växer igen av sly för att ingen brukar den eller ens använder den till bete. I stället importerar vi det industrikött som du nämner men även de grödor som jag VET att många veganer äter dagligen. Galet, tycker jag att det är.

Kommentarerna är stängda.