Vi är rika som troll!

Igår var vi till Gafsele och inventerade vår senaste investering. Ett stycke mark med mest ungskog och hyggen men det var ändå en smått euforisk känsla. Att gå över jord, mossa, sten, sand och myrmark som man kan kalla för sitt är verkligen inte dumt. Skiftet har funnits i släkten på Mattias sida över en ganska lång tid. Här har förfäder brukat marken på ett eller annat sätt i generationer.

Ungarna var inte direkt jätteimponerade till en början. Vi kunde ganska snabbt konstatera att här behövs plantering. Tänk om vi skulle prova lite lärk?!

Hygge plantering skifte

Sedan kom vi till lite finare områden och då kom kidsen på att det var ett bra ställe att leka kurragömma på, och mungiporna drogs i och med detta en aning uppåt. Här fanns det dessutom några fina hängbjörkar. Jag gillar ju mångfald och att se dessa björkar kändes lite som om vi mutat in en guldfyndighet.

tallplantering skog skifte

Vädret visade sig från sin bästa sida och Mattias hittade ett litet parti som skulle kunna må bra av att gallras ut lite, hans dag kunde inte bli bättre.

Blandskog skifte

Det växer mest tall här vilket är väldigt olikt allt annat jag är van från skogarna runt Siksjönäs. Det går inte komma ifrån att tallbackar är fina. Man får liksom lust att springa överallt.

tall tallbacke skifte

Kotte tallkotte frufura

Snacka om att bli könsmogen tidigt. Den här lilla tallplantan var inte mycket mer än en meter hög men ändå satt där en fullgången kotte. Hur är det möjligt, är detta vanligt, det här måste jag kolla upp.

Som kronan på verket hittade vi också en sandstrand. Nu blev det verkligen hurrarop från ungarna.

Sandstrand Gafsele

En egen sandstrand, finns det ens någonting som kan slå detta? Elna sa till och med att om hon någon gång skulle flytta så skulle det bli hit. Det vill inte säga lite det.

Det är lite svårt att förklara vad det är som är så speciellt med att äga mark. Det är liksom en sorts frihetskänsla. Här kan vi göra så mycket. Här kan vi gallra, plantera, bygga ett hotell, sätta upp ett vilthägn, bryta upp odlingsmark, ja möjligheterna är oändliga. Det kan vara detta med att ha en massa möjligheter som gör skogsägande så speciellt. Det kan också vara så att jag varit nybyggare i ett tidigare liv och att det är funderingar sedan dess som går igen.

Hela det moderna samhället vilar ju på att människor en gång i tiden fick möjlighet att äga och bruka mark. Låt säga att hela samhällssystemet av någon anledning skulle kollapsa. Nu kan jag alltid hugga mig några fina tallar och timra mig en stuga, bryta upp lite jord och odla min potatis. Jo, jag har nog varit nybyggare nån gång, nu känner jag mig rik som ett troll!

markägare