Vilken utomordentligt klok kommunal investering.

I Söndags bakade jag tunnbröd tillsammans med några goda vänner. Ingen av oss är några storbagerskor direkt (man kan nästan prata premiär här) men Vilhelmina kommun har byggt en så ursnygg bagarstuga så vi var bara tvungna att testa.

Man bokar stugan genom turistbyrån och det kostar 200 kr inkl. ved. Riktigt bra pris alltså.

Egentligen är det helt fel att kalla det för bagarSTUGA, bagarvilla vore en bättre benämning. Enorm takhöjd, kommunalt vatten och avlopp, ordenligt med utrymme, rikligt välutrustad med kök, WC, alla verktyg så som kavlar, degskrapor, borstar, sopar, eldrakor, bakefjälar samt matbord och stolar.

Jag gjorde en stöpa på 5 liter samt en på 3 liter (lite tjockare typ hällakakor) innan jag åkte ner. Vi slog igång strax efter kl. 10.00 och började med att tillsammans göra ”ämnena” på 5-litersstöpan, sedan gjorde vi upp arbetsordningen. Jag kavlade, Ida gräddade och Sandra paketerade.

Degämnen rullas
Degämnen rullas
Kavlar tunt med vanlig kavel
Kavlar tunt med vanlig kavel
På med kruskaveln
På med kruskaveln
Skjuts in i ugnen
Skjuts in i ugnen

Det gick lite trögt i början men vi hade turen att mina svärföräldrar kom förbi med semlor så att vi fick nya krafter.

Sedan åkte Ida iväg för att göra ytterligare en stöpa på 5 liter. Under tiden bakade jag och Sandra ut de lite tjockare sega kakorna. De blev verkligen jättegoda. Det var ett recept som Ida kommit över av en studiekamrat. Man kokar en havregrynsgröt som man tillsätter i degvätskan och sedan knådar man in mjölet. Dessa kan verkligen rekommenderas. (Hör av er om recept önskas)

Den sista stöpan på 5 liter bakade vi ut på ren tjurskallighet. Vi var klara och väldigt trötta vid 17-tiden, så trötta att vi ringde in ett pizzaproffs. Är man väääääldigt försiktig kan man ju grädda en pizza efteråt (man vill inte få fett på hällen).

Ljuvlig pizza
Ljuvlig pizza

Det här med tunnbrödsbak är ju ytterligare en gammal tradition som jag tycker är väl värd att bevara. Nu är det så mycket prat om att inte äta bröd och kolhydrater men jag har provat det mesta och jag kan lova att, för mig är ett liv utan kolhydrater och bröd inte ett liv värt att leva. Det blir absolut fler besök i den väldigt tjusiga och proffsiga bagarstugan i Vilhelmina. Vi (Mattias och barnen kom också ner för att äta pizza) satt faktiskt och önskade oss ett eller ett par likadana hus, både som ladugård och fjällstuga. Man undrar ju vad det skulle kosta…. 🙂

Ja, jag tycker att detta var en bra satsning av kommunen. Ni ser ju vilken glädje den skänker 😉 Tror till och med att jag lyckades bygga lite muskler under dagen, och vilket kulturbevarande. Tummen upp!!

 

4 Kommentarer

  1. Det där vore nog ingen dum idé för Gagnefs Kommun. Här bakas det väldigt många olika sorters Tjockbulla, Ärtbulla, Tunnbröd, Läfsa och Tuttul. Framförallt till jul. Vi lånar in oss i en liten inredd bagarstuga i en källare i grannbyn. Man får inte plats så många där inne och temperaturen blir galet varm. Vi lägger allt bröd på hög så det får svalna och så packar vi det när vi är helt klara med städning osv.
    ”Stöpa”, menar du att du har satt en deg då?

    • Jo, Malin, Stöpan är degen. Man inser ju vad bekvämt det är med lite utrymme. Det blir varmt även i denna stora bagarstuga men helt klart uthärdbart (heter det så?). Tipsa Gagnef kommun om detta, verkligen en investering som kommer många till godo. De kan få komma hit på studiebesök om de vill 🙂

  2. Jag vill gärna ha receptet på brödet med gröt i !
    Såg ju urtjusig ut den där bagarstugan! Vilken lycka!

Kommentarerna är stängda.