Vilken vinter

På södra Sverige verkar gräset på vissa ställen fortfarande vara grönt. På andra håll har man bara fått regn, regn, regn och mer regn. Här har vi än så länge bara fått snö, snö i enorma mängder. Läste någon stans att Vilhelmina har mest snö i hela Sverige nu. Det var ett bra år att börja ploga i alla fall.

Vad gäller djuren så bekommer det dem inte speciellt mycket om det är mycket eller lite snö. De föredrar ett par minusgrader och torrt väder men om det är en meter eller 10 centimeter snö spelar inte så stor roll.

Vad vi däremot märkte igår var att stängslet blivit väldigt lågt till följd av all snö. Alla kossor fick fnatt i samband med att vi ströade upp i ligghallarna och då passade en av dem på att hoppa över stängslet. När en väl var över tog det inte lång stund för än resten också hoppat ut.

Nu har jag beställt mer polarband. Det är ett elband med både el och jord i samma band vilket gör att den som sätter mulen mot det får ström i sig även om det är ett tjockt lager isolerande snö på marken.

I skogen ställer snön till med en hel del bekymmer. Det går mer bränsle och förarna får svårt att se vad de jobbar med, men på det stora hela är vi ändå nödja med att ha fått snö i stället för regn.