Vinterpälsen är på

Vinterpälsen är på
Vinterpälsen är på

Nu är det verkligen höst, ja nästan vinter.

I helgen tog jag bort större delen av Frigg och Frejas hage. Lindade upp all stängseltråd och skruvade bort alla isolatorer. Tänkte som så, hur troligt är det att jag kommer sätta hagen på samma ställe även nästa år, och isolatorerna mår nog bättre under tak. Inget ”hemmarnsvärde” i dem men ska man någon gång såga de träden där isolatorerna suttit så mår nog sågklingan bättre utan dem.

Här ser man verkligen skillnaden på slyet innanför och utanför hagen. Än fast att Frigg och Freja är unga och inte förväntas äta så grov sly än så tycker jag att de gjort ett ganska bra jobb. Tror jag ska testa att släppa dem i omgångar på minder områden nästa år för att optimera resultaten ännu mer.

betat och obetat
betat och obetat

Nu får de hö som vi köpt, de äter nästan inte något från backen eller träden längre och därför behöver de inte så stort hägn heller.

Förhoppningsvis kan vi slå lite själva åt dem nästa år men det är inget litet projekt det här med lantbruk och att ordna vinterfoder åt kreaturen. Har kollat lite på arrenden, gårdsstöd och att köpa en fodersilo men mina projekt tenderar att bli så stora så jag vet inte riktigt hur jag ska begränsa mig. Det gäller ju liksom att få lite intäkter på alla utgifter också.

Höensilage
Höensilage

Det här fotot är taget genom ett av våra fönster i uterummet. Här sitter vi och dricker vårt morgonkaffe, snacka om att bo mitt uppe i en idyll <3

Det syns och känns stor skillnad i deras päls nu jämfört med i sommar. Under hela sommaren har de fällt ganska mycket hår då jag borstat dem men nu fäller de nästan inget alls och den yttre långhåriga pälsen har verkligen vuxit de senaste veckorna. Vi har lockat in dem i deras ligghall några gånger där det är varmt och torrt men de ligger bara där korta stunder på dagen då de idisslar och på natten ligger de ute. Tycker att det borde vara så mycket skönare att ligga inomhus ÄN om man är en highlandare men tydligen inte.

Vinterpälsen är på
Vinterpälsen är på

Tror de brunstat de senaste dagarna då de hoppat runt och varit ovanligt spattiga och närgångna. Nästan så att man fått vara lite oroligt för att få sig ett horn i rumpan då man vänder ryggen till. Funderar skarp på att korsa in lite Hereford i framtiden för att se om avkommorna får lite mer normal ko-mentalitet. Men det kan också bero på att vi skämt bort dem med ganska mycket bröd på sistone samt att vi varit rätt mycket inne i hagen för att ordna med vattnet,  så de tycks känna oss väl och förknippar oss med godsaker och när godsakerna tar slut så tror de att de kan puffa fram lite mer.

Har iaf beställt en köttlåda från Ramsele och http://www.rafnaslakt.se/     för att  kunna testa highlandköttet redan i år. Ska bli spännande att jämföra det med älgköttet.

2 Kommentarer

  1. Alltså jag gillar den där pälsen!
    Vem tar rätt på höet på Kalles lägdor? Förr var det någon som tog hand om det till sina hästar tror jag?

    • Skulle tro att det är ”Kalles” hö de mumsar på. Köpte balarna av Sjöbergs 🙂 Riktigt lokalproducerat 🙂

Kommentarerna är stängda.