Virile Valter

Vi har skaffat en tjur till våra kvigor. Vi kallar honom Virile Valter. Han är lika gammal som våra tjejer och förhoppningsvis ska han få lite ordning på dem. Börjar tro att det är som i hönsgården, att det faktiskt behövs en ”karl” för att styra upp ordningen lite. Märkligt det där att det bara verkar vara inom människosläktet som det omvända förhållandet råder 😉

Virile Valter
Virile Valter

Bonden som vi köpte honom av hade verkligen en härlig flock. Det var tjurar i olika åldrar, kalvar, kvigor och kor i en salig blandning men samtliga var lugna, harmoniska  och i allra högsta grad välmående. En av tjurarna hade börjat närma sig avelstjuren i storlek och dem mellan var det lite gnabb då vi bjöd dem på godis (bröd), men det var inte värre än att avelstjuren styrde undan honom och visade vem som bestämde. Den yngre ändå rätt enorma tjuren skulle dock skickas på slakt inom kort.

Tänker man på hur det fungerar i naturen så är det väl klart att djuren fixar det där med rangordning själva, har man en flock på naturbete behöver man kanske inte vara så orolig för hur de olika individerna ska passa in i gruppen, det där fixar de tydligen rätt bra själva utan att ha ihjäl varandra. Bonden hade kastrerat några tjurar tidigare men de hade växt så dåligt och det hade känts onödig så de hade låtit bli att kastrera kommande tjurar.

Vi blev rådda av bonden att stänga in både våra kvigor och Valter i ligghallen då vi kom hem. Det funkade finfint. De snusade lite på varandra men lade sig ganska snabbt för natten.

Morgonen efteråt släppte vi ut dem. Valter lunkade lugnt ut och spanade in omgivningen. Han gjorde inte minsta antydan till att gripas av panik. Tror inte att han varit fram och snusat på eltråden än faktiskt. Någon betäckning har inte ägt rum än vad vi vet, men om det är som jag tror så ska tjejerna brunsta nån gång nästa vecka så då får vi se om det händer något. Om inte annat så hoppas jag att han har en lugnande effekt på dem. Jag hoppas och tror mig redan sett sådana tendenser.

Vår lilla flock <3
Vår lilla flock <3

Förklarade för grannen som hjälpte oss att stänga in dem första natten att i ålder kan de jämföras ungefär med 17-18 åringar. AHA, sa han då, då är detta ungefär som kossornas Paradise Hotel då?! Nja, de verkar betydligt lungnare än så länge iaf.

Pälsen är väl inte riktigt lika välborstad som Frigg och Frejas men så är han ju tjur också.

Ikväll fick de en ny höbal. Mattias var in med den själv då vi inte hunnit hem, men det hade gått bra. Ingen av dem hade funderat på att rymma ur den öppna hagen och Valter hade inte visat rädsla för traktorn heller.

2 Kommentarer

Kommentarerna är stängda.