Ysta

Min framtidsplan är att starta ett gårdsmejeri. Det är visserligen en bra bit kvar innan jag kan stoltsera med en egen gårdsost och ett smakrikt LapplandsSmör men i tanken är jag där, och i veckan går jag en sjukt intensiv men också spännande kurs i ystning med franske ostgurun Ivan Larcher.

Efter tre kursdagar kan jag säga att föreställningen om att ystning handlar om att blanda mjölk och löpe är ganska missvisande. Ystning är kemi, mer kemi och ännu mer kemi.

Jag kan numera allt som är värt att veta om proteiner, enzymer, ph värden, molekylbindningar, joner, elektroner, syror och baser och allt där i mellan.

Men vi har också lärt oss en hel del om hur man rent praktiskt gör ost.

Känner att det är tur att den första mejerikursen jag hamnat på leds av just Ivan, han har en särdeles sund filosofi när det kommer till djurhållning och hur man får fram den bästa mjölken.

Kursen hålls i ”mathantverkens Mekka” Ås där Eldrimner ligger. Här skulle jag kunna spendera många månader och gå hur många kurser som helst, men där hemma knorras det lite över främst hönsen som annars är mitt fulla ansvar, och om sanningen ska fram längtar jag hem en aning, både till familjen och djuren.

Som tur är har jag förmånen att få bo på favorithotellet Gamla Teatern inne i Östersund.

Här serveras fantastisk mat i en atmosfär som präglas av sammet, guld och tofsar. Sängen är det inte heller något fel på.

Så jag reder mig tills på fredag. Då ska jag hem och testa alla nya kunskaper, måste bara ut och be kossorna om lite mjölk först.