Ditt hemDitt hem

Dina drömmarDina drömmar

Gå ner i vikt

Kämpar du med vikten? Det är många som har en daglig kamp med sig själva för att gå ner i vikt och komma i form. För att lyckas behöver du fokusera på din hälsa. Du måste också göra din hälsa och viktnedgång till ett långsiktigt projekt.

Vikt och hälsa

Man brukar säga att hälsa är det nya smala – det nya skönhetshetsidealet. Det är mycket bra, särskilt för dig som kämpar med din vikt. Ett fel som många gör är att de fokuserar på siffrorna på vågen, istället för sin hälsa. Hälsa: vad du äter, sömn, stress, glädje och aktiviteter. Slutat banta, och fokusera istället på att förändra dina vanor. Genom att fokusera på hälsosamma vanor kommer viktnedgången per automatik.

Dina vardagsvanor

Vad har du för vanor i livet? Stressar du mycket, sover du litet, blir det mycket chips i soffan? Vad du vägar är ett resultat av dina sammanvägda vanor. En person som äter lagom, varierat och rör på sig kommer troligtvis inte riskera övervikt, på samma sätt som en person som äter för mycket eller ensidigt och som inte tar tid för att motionera och träna. En stor bov för övervikt är stress. Om du är stressad är det mycket svårt att gå ner i vikt. När vi är stressade går kroppen in i försvarsställning. Den tror att den måste hålla i varenda litet gram för att du är i fara.

Nya vanor

Du behöver skapa nya vanor och rutiner i ditt liv. Enligt forskning tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Ett fel som många gör är att de försöker ta tag i alla sina dåliga vanor på en och samma gång. Det är dessvärre ett bra recept för att misslyckas. Börja med att identifiera dina vanor. Vad du äter, hur du sover, hur mycket du rör dig och hur stressad du är. Börja med stress och sömn. Utan god sömn och med mycket stress i livet blir bara viktnedgången ännu ett stressande projekt. Det är också orsaken till att många jo-jo bantar och sedan misslyckas. När du bli mindre stressad kommer kroppen våga gå ner i vikt. Att sova gott och att börja röra på sig är en del av stresshanteringen. Är du stressad över din arbetssituation, ekonomin eller något annat? Gör förändringar och hitta lösningar. Din hälsa är viktigare än din karriär.

Mat och motion

Sedan behöver du ta tag i dina matvanor och börja träning. Börja enkelt: använd stegräknaren på din mobil och besluta dig för att du ska gå 10 000 steg per dag. Om du är väldigt otränad kan du börja med 3000 steg per dag och sedan bygga på. Läs också träningstidningen iForm så hittar du mycket träningsråd och inspiration. Du behöver även börja äta mycket grönt. Ät minst två frukter varje dag och låt halva tallriken bestå av grönsaker, så kommer du snart se skillnad på att din kropp.

Anmäl dig till ett lopp utomlands

Tycker du om att löpa? Varför inte anmäla dig till ett lopp utomlands. Kombinera en aktiv semester med en skön och utmanande löptävling.

Löpning

Löpning är verkligen en fantastisk aktivitet. Allt som krävs är sköna sportkläder och ett par bra löparskor. Det som är så finurligt med just löpning är att du kan utöva sporten överallt. Det spelar ingen roll om du bor i Stockholm eller långt ute på landet, om du är på semester i sommarstugan eller har gjort en weekendresa till London. Det enda du behöver är dina skor och sedan kan du bege dig ut och springa. Att löpa är bra både för kroppen och hjärnan. Det är ett effektivt sätt att hålla sig i form och minska sjukdomar som diabetes. Om du har löpt ett tag har du troligtvis ställt upp i flera lopp, som Blodomloppet och Göteborgsvarvet. Tycker du om att resa och vill ha ett mål med din semester kan du anmäla dig till ett lopp utomlands.

Delta i lopp utomlands

Det finns jättemånga lopp att välja på om du vill resa utomlands och springa. Du kan antingen välja resmål utifrån loppet, eller välja ett lopp utifrån det land som du gärna vill besöka. Varför inte testa att löpa ett maraton på karga Island eller något av Fjällräven classic loppen som arrangeras i både Danmark och USA? Läs löpmagasinet Runners World så får du mycket inspiration och kunskap om att springa utomlands. För att loppet ska bli så roligt som möjligt bor du anmäla dig till en löptävling som passar din nivå. Om du är kvinna och precis har börjat löpa kan du till exempel delta i Tjejmilen i Wien eller New York. Har du löpt en länge tid kan du satsa på ett större lopp som New York Marathon eller springa de 42 kilometrarna i Berlin.

Din resa

För en lyckad resa bör du boka flygbiljetter och hotell långt i förväg. Särskilt om du ska delta i ett stort arrangemang, då både flyg- och hotellpriser kommer öka markant. Ska du springa New York maraton eller ett annat jättelopp med många deltagare är det särskilt smart att boka boende i tid. Så får du ett relativt centralt boende utan att det kostar för mycket. Det är också roligare att resa och springa tillsammans med en kompis eller familjemedlem.

Fem tips för en aktiv semester

Varför inte göra något riktigt spännande och utmanande på semestern? Här kommer fem tips till en aktiv semester.

1# Vandra Kungsleden

En av världens mest kända vandringsleder är svenska Kungsleden i Lappland. Det är 40 vackra mil mellan Hemavan och Abisko, längs med den skandinaviska bergskedjan Skanderna. Du kan välja mellan att vandra hela sträckan, eller bara några etapper. En riktig svensk klassiker.

2# Cykla

Varför ta bilen när du kan ta cykeln? Ska du hälsa på vänner 30 mil bort? Då kan du göra det till en cykelsemester. Du tar antingen med dig tält eller så bor du på vandrarhem och hotell. Att cykla är ett bra sätt att verkligen komma nära naturen och se landskapet. Det kan vara smart att kolla upp boenden längs med vägen i förväg.

3# Paddla kajak eller kanot

En annan svensk klassiker är att paddla kanot och kajak. Sverige har mycket fina paddelvatten, både längs med kusten och i åar och vattendrag inne i landet. Att göra en paddelsemester, sova över i tält och grilla är en härlig naturupplevelse.

4# Bestiga Kebnekaise

Vill du ha en rejäl utmaning så kan du bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Om du är en van bergsklättrare kan du satsa på den svårare Nordtoppen. I annat fall bestiger du Sydtoppen. Det finns guidade turer om du inte är van att vandra i fjällen. Att bestiga Sydtoppen är ett relativt populärt turistmål, vilket kan vara bra att veta om du åker dit under högsommaren.

5# Testa en ny sport

Testa en ny sport under semestern. Har du aldrig spelat tennis, hållit i en golfklubba eller ridit? Det finns många intressanta sporter att testa på. Kanske hittar du en ny favoritidrott.

Hitta din inredningsstil

Det är roligt att inreda och ta hand om sitt hem. Men det kan vara lite svårt att hitta sin personliga inredningsstil.

Skapa ett mysigt hem

Vare sig vi är inredningsintresserade eller inte, så vill de flesta av oss ha ett mysigt hem som vi trivs med. Vissa föredrar en avskalad minimalistisk stil, medan andra vill maximera och ha fullt med tavlor, vasar och kuddar. Vi är alla olika så naturligtvis kommer också våra hem se olika ut. För att skapa ett riktigt mysigt hem ska du fråga dig vad du verkligen trivs med.

Hitta inspiration

Vissa personer älskar att hålla på med inredning och har ett öga för detaljer. Medan andra av oss inte riktigt vet vad vi ska göra av soffan eller hur köket kan bli både praktiskt och snyggt. Ett tips är att läsa livsstilsmagasinet Elle för att hitta snygga inredningsförslag. Där hittar du mycket inspiration för hela hemmet. Gå också ut på internet och se hur andra har inrett sina hem. Då kan du till slut hitta en stil som passar dig. Tänk också på att skapa en stil som fungerar med din praktiska personlighet. Vissa personer tycker det är mysigt att damma av sina prydnadssaker, medan andra verkligen ogillar att städa.

Är du minimalist eller maximalist?

Vi har alla olika personliga preferenser i både mode och inredning. Är du en minimalist eller en maximalist?

Minimalism

Just nu trendar minimalismen stort. Den innebär att du har så lite saker som möjligt. Tänk: vita väggar, ett par tjocka bladväxter, köksbord med enkla stolar, ett skrivbord och eventuellt en soffa. Din garderob består endast av de kläder som du verkligen behöver. Många menar att de lever ett mer kreativt och produktivt liv genom att ha så lite saker som möjligt.

Mycket färg och form

Skulle du snarare kalla dig en maximalist? Gillar du färg och form? Att få byta ut dukar och gardiner beroende på årstid. Gillar du att läsa livsstilsmagasinet Damernas Värld för att få roliga inredningstips? Om du tycker om att hålla på med inredning och att få skapa nytt, vill du ha olika kuddar, gardiner och möbler att kunna variera mellan. De flesta av oss är ett mellanting: vi vill både ha mysiga hem med sköna kuddar och filtar, samtidigt som det också är praktiskt när det är lättstädat och lagom avskalat. Om du gillar att maxa din inredning kan det vara klokt att låta sovrum och arbetsrum vara avskalade. Då både sover och arbetar du bättre.

Resa jorden runt

Tänk att få dyka i Thailand eller vandra i Nepal. Drömmer du om att göra en riktigt lång resa? Här kommer tipsen på hur du uppfyller din dröm.

Ditt reseprojekt

Att göra en långresa är att genomföra ett projekt. För att resan ska bli av måste du göra det till ett specifikt projekt som du målmedvetet arbetar på. Du kan börja med att läsa resemagasinet Vagabond för att få tips och inspiration till din jordenruntresa. Sedan bör du beslutar dig för hur lång resan ska vara och när du ska göra den. Genom att vara specifik kommer du lättare mentalt att kunna uppnå ditt mål.

Vilka länder ska du resa till?

Det finns ungefär 200 länder att välja mellan. Om du älskar att resa kan det vara en utmaning att bara besluta vilka länder du ska åka till. Om du vill vara ute länge ska du satsa på billigare världsdelar, som Sydostasien och Sydamerika. Vill du göra en annorlunda resa satsar du på Afrika eller Centralasien, som Kazakhstan och Uzbekistan. Är du mer intresserad av en klassisk jorden runt-resa börjar du med Sydostasien, som Thailand och Vietnam, sedan åker du ner till Bali, Australien och Nya Zeeland för att avsluta med USA. Om du primärt vill resa runt i Västvärlden, som USA, Kanada och Europa, behöver du mer pengar än om du ska resa i Indien, Thailand eller Malaysia. Alla länder har sin skönhet och charm. Försök inte besöka alla ställen under din resa, då finns det en risk att du bara stressar. Länderna finns kvar och du kan göra nya resor.

Mer frihet i livet

För att kunna uppnå dina drömmar behöver du ofta ha en bättre ekonomi. Mer pengar ger ofta mer frihet i livet.

Relationen pengar och frihet

Vi kan inte köpa oss lycka. Det som ger livet värde är goda relationer, att få göra spännande saker och vara god mot våra medmänniskor. Men pengar och god ekonomi kan hjälpa oss att få tid för våra nära och kära. Med pengar på bankkontot kan du både resa, starta ett företag eller gå en rolig utbildning. Pengar är medel så att vi får tid till att göra det vi verkligen vill.

Bättre ekonomi

Med bättre ekonomi kommer du ha en möjlighet att få mer frihet i livet. Det första du ska göra är att betala av alla dina lån. Börja med de små kreditlånen, fortsätt med CSN-lånet och avsluta med bil- och bostadslånet. Betala av skulderna så snabbt du kan. Du behöver också börja investera pengar i aktier. Förutom att investera i aktier bör du också ha ett sparkonto. Spara ihop 100 000 kronor, så har du en bra backup vid ekonomiska kriser. Med pengar på kontot kan du också göra roliga saker, som långresor eller ta ledigt en helg for att springa London Maraton.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

frufura.se – Allt om hälsa, inredning och dina drömmarfrufura.se – Allt om hälsa, inredning och dina drömmar