Tänk att få dyka i Thailand eller vandra i Nepal. Drömmer du om att göra en riktigt lång resa? Här kommer tipsen på hur du uppfyller din dröm.

Ditt reseprojekt

Att göra en långresa är att genomföra ett projekt. För att resan ska bli av måste du göra det till ett specifikt projekt som du målmedvetet arbetar på. Du kan börja med att läsa resemagasinet Vagabond för att få tips och inspiration till din jordenruntresa. Sedan bör du beslutar dig för hur lång resan ska vara och när du ska göra den. Genom att vara specifik kommer du lättare mentalt att kunna uppnå ditt mål.

Vilka länder ska du resa till?

Det finns ungefär 200 länder att välja mellan. Om du älskar att resa kan det vara en utmaning att bara besluta vilka länder du ska åka till. Om du vill vara ute länge ska du satsa på billigare världsdelar, som Sydostasien och Sydamerika. Vill du göra en annorlunda resa satsar du på Afrika eller Centralasien, som Kazakhstan och Uzbekistan. Är du mer intresserad av en klassisk jorden runt-resa börjar du med Sydostasien, som Thailand och Vietnam, sedan åker du ner till Bali, Australien och Nya Zeeland för att avsluta med USA. Om du primärt vill resa runt i Västvärlden, som USA, Kanada och Europa, behöver du mer pengar än om du ska resa i Indien, Thailand eller Malaysia. Alla länder har sin skönhet och charm. Försök inte besöka alla ställen under din resa, då finns det en risk att du bara stressar. Länderna finns kvar och du kan göra nya resor.