Mitt i all vardagsstress så kan det vara lätt hänt att glömma bort att ta hand om sig själv. Vi gör tappra försök att äta rätt, motionerar ibland men glömmer ofta bort vikten av att ta hand om vår hud. Om du är en sådan som hastigt tar bort ditt smink på kvällen och bara slänger lite vatten på ansiktet så är det hög tid att tänka om. Din hud behöver mer än så för att verkligen må bra och är det värt att satsa lite extra tid på att få en strålande hy. Det kommer göra mycket för ditt välmående i övrigt.

Hitta rätt varumärke som vårdar din hud

Hyllorna svämmar över av olika produkter av olika märken i alla skönhetsbutiker. Det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig. En exklusiv hudvårdsserie som kan rekommenderas är Elixir Cosmeceuticals. De har en filosofi som består av att skydda, korrigera och förebygga och deras serie ger märkbara resultat tack vare hög koncentration av aktiva ingredienser. De har en väldigt tydlig femstegsplan för din hud och kan till och med skräddarsy en personlig hudvårdsrutin åt just dig.

Att identifiera sin hudtyp

Vi har alla olika sorters hy och för att hitta produkter för just dig så är det viktigt att du identifierar vilken kategori du tillhör. Man brukar dela upp hudtyper i fyra kategorier:

  • Normal hy – Gratulerar, du har en hy som varken blir fet eller stram. Dina porer är normala och inte förstorade eller förminskade och huden känns mjuk och i balans. Här är det viktigast att du återfuktar huden regelbundet så att den håller sig fin och normal.
  • Torr hy – Kliar din hud lätt och känns stram, sträv eller fjällig? Är dina porer så små att du knappt kan se dem ibland? Då har du torr hy. Torr hy kan vara väldigt känslig och behöver lugnas och svalkas. Aloe vera är fantastiskt för din hy! Det är dessutom extra viktigt att tillföra mycket fukt, minst två gånger dagligen. Undvik dessutom vatten när du rengör ansiktet då det är uttorkande, välj istället en rengöringsmjölk.
  • Fet hy – Har du lätt för att få finnar eller pormaskar och upplever ofta din hy som glansig och blank? Ser dina porer ofta ut att vara för stora? Då har du fet hy. Här gäller det att använda tunnare och lättare produkter. Djuprengör dina porer och återfukta sedan. Försök inte att enbart torka ut huden för då skapar huden mer fett. Geleprodukter och lermask kan göra tricket!
  • Blandhy – Här har du en kombination av alla hudtyper och det är också den allra vanligaste. Här blir det lite knepigare för du behöver punktbehandla olika delar av ditt ansikte. De delar som ofta blir fetare är hakan, pannan och näsan och de kan kräva andra produkter än övriga ansiktet. Försök hitta produkter som ger en bra balans. Ett bra tips är att använda ett serum då det återfuktar utan att varken torka ut eller göra din hud för fet.