Varför inte göra något riktigt spännande och utmanande på semestern? Här kommer fem tips till en aktiv semester.

1# Vandra Kungsleden

En av världens mest kända vandringsleder är svenska Kungsleden i Lappland. Det är 40 vackra mil mellan Hemavan och Abisko, längs med den skandinaviska bergskedjan Skanderna. Du kan välja mellan att vandra hela sträckan, eller bara några etapper. En riktig svensk klassiker.

2# Cykla

Varför ta bilen när du kan ta cykeln? Ska du hälsa på vänner 30 mil bort? Då kan du göra det till en cykelsemester. Du tar antingen med dig tält eller så bor du på vandrarhem och hotell. Att cykla är ett bra sätt att verkligen komma nära naturen och se landskapet. Det kan vara smart att kolla upp boenden längs med vägen i förväg.

3# Paddla kajak eller kanot

En annan svensk klassiker är att paddla kanot och kajak. Sverige har mycket fina paddelvatten, både längs med kusten och i åar och vattendrag inne i landet. Att göra en paddelsemester, sova över i tält och grilla är en härlig naturupplevelse.

4# Bestiga Kebnekaise

Vill du ha en rejäl utmaning så kan du bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Om du är en van bergsklättrare kan du satsa på den svårare Nordtoppen. I annat fall bestiger du Sydtoppen. Det finns guidade turer om du inte är van att vandra i fjällen. Att bestiga Sydtoppen är ett relativt populärt turistmål, vilket kan vara bra att veta om du åker dit under högsommaren.

5# Testa en ny sport

Testa en ny sport under semestern. Har du aldrig spelat tennis, hållit i en golfklubba eller ridit? Det finns många intressanta sporter att testa på. Kanske hittar du en ny favoritidrott.