Kämpar du med vikten? Det är många som har en daglig kamp med sig själva för att gå ner i vikt och komma i form. För att lyckas behöver du fokusera på din hälsa. Du måste också göra din hälsa och viktnedgång till ett långsiktigt projekt.

Vikt och hälsa

Man brukar säga att hälsa är det nya smala – det nya skönhetshetsidealet. Det är mycket bra, särskilt för dig som kämpar med din vikt. Ett fel som många gör är att de fokuserar på siffrorna på vågen, istället för sin hälsa. Hälsa: vad du äter, sömn, stress, glädje och aktiviteter. Slutat banta, och fokusera istället på att förändra dina vanor. Genom att fokusera på hälsosamma vanor kommer viktnedgången per automatik.

Dina vardagsvanor

Vad har du för vanor i livet? Stressar du mycket, sover du litet, blir det mycket chips i soffan? Vad du vägar är ett resultat av dina sammanvägda vanor. En person som äter lagom, varierat och rör på sig kommer troligtvis inte riskera övervikt, på samma sätt som en person som äter för mycket eller ensidigt och som inte tar tid för att motionera och träna. En stor bov för övervikt är stress. Om du är stressad är det mycket svårt att gå ner i vikt. När vi är stressade går kroppen in i försvarsställning. Den tror att den måste hålla i varenda litet gram för att du är i fara.

Nya vanor

Du behöver skapa nya vanor och rutiner i ditt liv. Enligt forskning tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Ett fel som många gör är att de försöker ta tag i alla sina dåliga vanor på en och samma gång. Det är dessvärre ett bra recept för att misslyckas. Börja med att identifiera dina vanor. Vad du äter, hur du sover, hur mycket du rör dig och hur stressad du är. Börja med stress och sömn. Utan god sömn och med mycket stress i livet blir bara viktnedgången ännu ett stressande projekt. Det är också orsaken till att många jo-jo bantar och sedan misslyckas. När du bli mindre stressad kommer kroppen våga gå ner i vikt. Att sova gott och att börja röra på sig är en del av stresshanteringen. Är du stressad över din arbetssituation, ekonomin eller något annat? Gör förändringar och hitta lösningar. Din hälsa är viktigare än din karriär.

Mat och motion

Sedan behöver du ta tag i dina matvanor och börja träning. Börja enkelt: använd stegräknaren på din mobil och besluta dig för att du ska gå 10 000 steg per dag. Om du är väldigt otränad kan du börja med 3000 steg per dag och sedan bygga på. Läs också träningstidningen iForm så hittar du mycket träningsråd och inspiration. Du behöver även börja äta mycket grönt. Ät minst två frukter varje dag och låt halva tallriken bestå av grönsaker, så kommer du snart se skillnad på att din kropp.