Det finns flera orsaker till varför människor väljer att flytta från ett boende till ett annat. Det kan handla om att man är i behov av större bostad eller att man vill ha en som är billigare. Det kan också handla om att man har köpt lägenhet eller hus, alternativt att man vill flytta till en helt annan stad, t.ex. på grund av arbete eller omstart i livet.

Inför en flytt finns det många saker att tänka på och det praktiska kring en flytt är antagligen det som är tråkigast. Nu vill du bara vara klar med packningen och vara redo att påbörja din nya vardag i ditt nya hem. Med hjälp av våra tips kan flytten bli lite enklare och gå mycket smidigare.

Topp 5 bästa tipsen

1. Anlita en flyttfirma

Visst är det fullt möjligt att flytta på egen hand, men vi rekommenderar ändå att du tar hjälp av en professionell flyttfirma. Flyttfirman kan hjälpa dig med allt från packning till transport och bärhjälp, men kan även se till att föremål körs till tippen eller återvinningen.

2. Ta hjälp med flyttstädningen

Att packa ner alla år av boende tar sin tid och då vill du naturligtvis inte behöva tänka på städningen. En flyttfirma kan hjälpa dig med flyttstädning i Stockholm eller på annan plats i landet och se till att den gamla bostaden blir skinande ren. Ofta samarbetar flyttfirma och städfirma med varandra för bästa resultat.

3. Börja i god tid

Oavsett om du bestämmer dig för att flytta på egen hand eller anlita hjälp är det rekommenderat att börja i god tid. Se till att du rensar ut lådor, skåp och förråd och gör dig av med sådant som du inte behöver eller har användning för. Det blir inte bara mindre packning, utan du slipper onödiga ting i ditt nya hem. Om föremålen är i gott skick kan du med fördel testa att sälja dessa vidare och på så sätt även tjäna pengar på flytten.

4. Glöm inte adressbyte

I flyttstressen är det lätt att glömma bort alla viktiga papper som behöver skickas in eller registreras i samband med en flytt. Du kommer t.ex. att behöva registrera ett adressbyte, men du kommer också behöva se över abonnemang och försäkringar. Se till att du adressändrar i god tid och att du hör av dig till företag som är i behov av din adress för post, utskick eller liknande. Det kan också vara en god idé att registrera sig på den vårdcentral som ligger närmast.

5. Packa med stil

Att packa är inte speciellt roligt, men det är betydligt mer skoj att packa upp om allt är i sin ordning. Packa kartongerna ordentligt och se till att skydda föremål som är känsliga. Var även noga med att du skriver på kartongerna vad innehållet är och till vilket rum kartongen ska. Oavsett om du använder dig av en flyttfirma eller inte kommer det bli betydligt enklare att placera kartongerna i rätt rum redan från start.